lunes, 14 de febrero de 2011

Hartzidura

Zer da?
Hartzidura gluzido edo proteinen degradazioa da, oxigenorik gabe burutzen dena.Prozesu katabolikoa da.
Motak:

§  Hartzidura alkoholikoa: glukosa molekula baten degradazioak bi molekula etanol eta bi molekula CO2 sortzen du. Saccharomyces izeneko legamiek burutzen dute.

§  Hartzidura laktikoa: glukosa molekula bat bi molekula azido laktiko bihurtzen da (hartzidura homolaktikoa). Streptococcus eta Lactobacillus generoko bakterioek garatzen dute hartzidura hau, animalien zelula muskularretan ere gertatzen dena (oxigenorik ez dagoenean).


Erabilera:
Hartzidura asko erabiltzen da: edari alkoholikoak (ardoa, garagardoa, sagardoa...), ogia, esnekiak (mamia, jogurta, gazta...) eta beste produktu batzuk hartzidurei esker sortzen dira.

No hay comentarios:

Publicar un comentario