Ardoa edari alkolikoa da ,mahatsen hartziduraretik aterata. Ardoaren ezaugarriek haren mahastietara eragiten duten faktoreak ematen dituzte, hots: klimarekin eskualdea, lurzorua eta topologia, baina ardurak egiten duten produzitzaileak eman diezazkioten.
Toki bat determinatuta hazten den mahats bat eta ardo bat determinatua gertatzen da, eta beste toki batean landua, eramanda ardo berri bat ateratzen dena ezaugarri desberdinekin.
Ardoaren ekoizpenarentzat, berri jasota mahatsak aska dezaten haren muztioa edo zukua zapaltzen dute, azukreetan aberatsa da.
Gero ,legamiak airean garraiatzen dira, edo muztioa egiteko aukeratutako legamiak, hau hartzidura prozesua eragiten du. Hartziduraren produktu nagusiak izaten dira alkohol etilikoa eta karbono dioxidoa.Azken hau gasa moduan askatuta.
Hartzidura normalean mozten da fermentable azukre guztiak alkoholean eta karbono dioxidoa transformatu dutenean , edo lehenaren kontzentrazioak legamia tolerantzia gainditzen duenean. Une horrentzat, muztioa zena, ardoan transformatu da.
Ardoen graduazioa alkoholaren zazpi eta bat %16ren artean aldatzen da bolumenetik, ardo botilaratuen gehiengoa 14 gradu 10 eta artean kulunkatzen dira. Ardo gozoek alkoholaren 15 eta bat %22aren artean dute bolumenetik.
No hay comentarios:
Publicar un comentario