Ardoen beste sailkapen bat haren kolore barrena da, hots beltzak (rougea - sarea), zuriak (blanca - White du) eta arrosak (rosé - pink).
· Vino Tinto:
Ardoaren koloreak mahatsaren azalaren kolorearen jatorria du, muztioa kontaktuan mahatsaren azalarekin kolore bat desiratua lor ezan uzten dute. Ardo beltza egiteko, mahats gorriak eta muztioa zanpatzen dira pasatzen du partea edo hartziduraren aldiaz osotasuna eta, kasu askotan, beratzearen geroko aurretiko edo hartzidurari aldi batean, azalekin edo patsak kontaktuan. Materia koloratzaile guztia, eta taninoak saborizantes konposatu anizkunez gain, aurkitzen dute mahatsen patsetan eta hartzidura eta beratzea askatu izatera enkargatzen dira. Askatze hau txikira biziagotzen da bizkortze mekanikoaren teknika (igota), edo menderatuta (bazuqueatuta), aldi hauez.
· Vino Rosado:
Arrosa (rosé) muztioa kontaktuan denbora labur batetik mahatsen azalarekin uztean gertatzen da. Kontaktuan dauden patsekin mahats gorriak erabiltzean gertatu ohi da (mahatsaren azala) aldi laburretan. Maiztasun txikiarekin vintos beltzak eta zuriak nahastean gertatzen da.
· Vino Blanco:
Ardo zuriak gertatu zaizkio mahats zuri edo berdeetatik ; edo mahats beltzetatik kasu hauetan inoiz ez uzten du muztioari kontaktuan mahatsen azalarekin. Kolore lortuak ardo zurietan horixka edo berdexka desegoki du.
Azken sailkapen ezagutua ardoentzat da gozokiak bereizten dituen edo lehorrak.
No hay comentarios:
Publicar un comentario